tiistai 23. syyskuuta 2014

Ei kameravihaa, kiitos


Olen aina ollut epäitsevarma irvistelijä jonka suu louskahtaa ammolleen ja silmät sinkoavat kieroon heti kun kameraa edes ehdotetaan ulos otettavaksi. Hetken päästä otoksille nauretaan kaveriporukalla, kuvaaja huokailee suurempaakin turhautumista näytellen ja minä virnistelen muka leikkisästi, vaikka oikeasti sisällä kalvaa pettymys siitä etten ollut taaskaan nättinä, taaskaan paikallani tai taaskaan osannut sanoa mitä olisin halunnut. Että olisin halunnut olla kaunis, että uudet kenkäni olisivat näkyneet ja joku olisi kertonut minulle kuinka asettuisin kuvaan ja mihin suuntaan katsoisin. Nyt kun vanha kaveriporukka on aikapäivät sitten hajonnut ja kamera tulee otettua yhä harvemmin ja harvemmin esille, minua kaduttaa ja ärsyttää huono itsetuntoni. Pelkään niin paljon näyttäväni kuvissa epämiellyttävältä, että vedän hommat tahallani päin persettä. On paljon kivuttomampaa näyttää rumalta pelleillen kuin yrittää tosissaan ja näyttää silti hirveältä. Joskus sitä tulee mietittyä koko surkuhupaisaa puolustusmekanismia ankarasti facepalmaten, miten niin typerästä ja epähyödyllisestä tavasta onkin voinut jo muodostua refleksi? Jos nyt katoaisin ja päätyisin ilmoitukseksi iltalehden sivuille, minusta laitettaisiin hyvin suurella todennäköisyydellä kuva, jossa minulla on kaksoileuka ja kieli ulkona.

Sain joitakin kuukausia sitten hyvän, mutta yksinkertaisen vinkin kuvattavana olemiseen: kun joku ottaa kameran esiin, koetan pitää kasvoni peruslukemilla ja jatkaa puuhailuani. Jos joku tällä telluksella näkee niin paljon vaivaa, että ottaa kameran esiin minun takiani, hän ei todennäköisesti halua kuvaa minusta irvistelemässä raivotautisen hyeenan tavoin vaan pikanapsaisun siitä mitä ikinä olenkaan tekemässä. Muuta en tällä hetkellä osaa kameran edessä, mutta haluaisin kovasti opetella rentoutumaan ja saada joskus bloginkin puolelle niitä pari vuotta luvattuja, surullisen kuuluisia asukuvia. Vanha viholliseni ujous väijyy yhä nurkissa, olen huono pyytämään kamerahetkeä kun pelkään toisen osapuolen turhautumista ja omaa jäätymistä niin paljon. On melkein hassua miten niin pienestä asiasta kuin kuvattavana olemisesta voi paisua pääkoppaan niin valtava ongelma, että sitä hoksaa ajattelevansa päivittäin. Aloittelin jo tänään pientä siedätyshoitoa itsekseni ja jatkan itserakkauden harjoittelua vielä huomisenkin jälkeen - aina siihen asti kun saan pidettyä kuvissa silmäni auki ja hymyn huulilla, vaikka vähän hirvittäisikin. Oli hymyni miten härski tahansa, ainakin se on minun.

Pete & The Pirates - Blood Gets Thin

6 kommenttia:

 1. " On paljon kivuttomampaa näyttää rumalta pelleillen kuin yrittää tosissaan ja näyttää silti hirveältä." Tämä niin paljon. Kameran takana on helpompi olla, kun sitten etupuolella minä jäädyn, jähmetyn ja stressaan.

  Olin viime talvena koulumme yksien mediafestivaalien julistenaamana ja puun takaa kuvaaja kysyi, että millaisia kuvia mä haluaisin oikeasti musta otettavan. "Kerran mietittiin ihmisten kanssa, kuka meitä näyttelisi, jos oltaisiin leffassa. Oikeasti haluaisin olla yhtä sievästi kuin Zooey Deschanel, mutta todellisuudessa mua näyttelisi lihava mies mekossa", vastasin.

  "Että olisin halunnut olla kaunis", olisin halunnut sanoa.

  VastaaPoista
 2. Täällä myös kameran edessä jäätyilijä. Joskus rohkaistun ja nakkaan kameran ukolle, mutta lopputulos on aina perseestä. Oon joko keharina tai sit vaan naama perusmörtsi. Kankiana. Epäluonnollisena. Plää. Eikä ukko jaksa kauan räpsiä. Jonain päivänä ois kiva osata olla kameran edessä rentona sillon ku joku muu räpsii. Onneksi kuvia voi ottaa itestä itekkin. Tosin käsi pitää olla aina kamerassa kun mun kaukolaukonappi ei taho toimia. Vittu. Kaukolauko.. Mikä vittu se vekotin on? Kuiteski. Aina vaan lärsäkuvattimia.

  Ps. sulla on hirmu kauniit kasvonpiirteet! ♥ Purr!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purrrr kiitos ;_; ♥ Mullakin asuu saman katon alla oikein loistelias kuvaaja, mutta pelkään niin turkasen paljon kyllästyttäväni toisen omalla päämäärättömyydelläni kameran edessä jos kehtaisin vaivata sen verran että pyytäisin ottamaan kuvia.

   Toi kaukolaukojamikäliehomma olisi oikein makea, ei tarvitsisi kompastella kaikkiin miljooniin huonekaluihin jokaisen kuvan jälkeen kun pitäisi rymytä takaisin kameran luo : D En tosin osaa ottaa itsestäni kuvia edes ajastimella, en vain jotenkin hahmota miten saan sekä pään että varpaat kuvaan ja millä korkeudella kameran pitäisi olla

   Poista
 3. Uhh, mikä samaistuminen. Oon harrastanu tota irvistelyä ja vanmailua aina kun joku ottaa kameran esille varmaan ööh viimeiset 10 vuotta... no hups. Mun kanssa on toosi kivaa yrittää ottaa jotain ees aavistuksen edustavia yhteiskuvia, kun siis kyllä kaikki muut on nätisti ja kivasti ja sitten siellä joku kierosilmä näyttämässä kieltä että se siitä edustavuudesta D:

  Siis toi, että on paljon parempaa näyttää hölmöltä ja pelleltä kuin yrittää näyttää kivalta, mutta päätyykin näyttään rumalta ughh niiinpääää. Ilmeilen ja derppaan ihan vaan koska pelaan varman päälle eheh.

  Hnn joo no itselaukaisijat ja jalustat sun muut on kyllä keksitty, mutta menee vähän kiusalliseks, jos ottaa haluaa julkisella paikalla ottaa selfieitä ja heiluu jalustan kanssa itekseen silleen 'juuh ei täs mitään'... :--D

  Ja siis vois olla aika jeba opetella oleen normaali kameran edessä, koska siis joo perseilykuvat on hauskoja, ei siinä, mutta olisi kivaa olla dokumenttia sellaisesta, jossa oot kuten ihan luonnossakin oot? Ettei tarvi sitten kukkahattutätisenä mummelina hypätä aikakapselilla menneeseen, ihan vaan että pääset mojauttaan nykyistä itteesi laukulla päähän että 'oleppas nyt ihmisiksi jumalauta, loppu se naaman vääntely!' :::D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon miettiny kanssa että ulkona olisi niin siisti ottaa jalustan kanssa kuvia, mutta perhana kun ei ole pokkaa asettua keskelle kerrostalon takapihaa ottamaan itsestään kuvia. Pelkästä ajatuksesta tunnen kymmenien kyttääjämummojen katseiden poltteen niskassani! Harmittaa vähän kun asutaan niin lähellä keskustaa ettei oikein ole paikkoja joissa voisi räpsiä kuvia ilman ristin sielua häiritsemässä :C

   Poista