tiistai 23. kesäkuuta 2015

Villieläin olohuoneessani


Joskus on vaikea muistaa että siinä taljalla kehräävässä pumpulipallossa asuu lihaa syövä villipeto kulmahampaineen ja taistelukynsineen. Sain siitä hyvän muistutuksen ostettuani kissoille ensimmäistä kertaa broilerinsydäntä purkkiruuan sijaan: Manas alkoi murista matalasti korvat luimussa, kuljetteli uhkaavaa ääntä pitäen saalistaan pitkin asuntoa ja palasi vielä lihapalan viimeisteltyään latkimaan veripisarat lautaselta. Siitä lähtien olen yrittänyt ostaa kissoille raakaa lihaa aina kun vain on mahdollista, kasvattajankin nirsoilijaksi varoittelema birmatyttö ei nimittäin ole koskaan viettänyt niin mielellään aikaa ruokakupilla. Rankkojen kiimojen pudottama paino kohosi jälleen kolmeen kiloon ja olenpa huomannut lukuisia muitakin hyviä syitä panostaa kissakansan ruokavalioon:


    Karvakansa on aktiivisempaa ja pirteämmän oloista
    Ulosteen haju ja määrä on huomattavasti vähentynyt
    Turkit ovat paljon paremmassa kunnossa kuin aiemmin
    Vanhemman kissaherran vatsa ei mene enää kuralle
    ... eikä samainen vanhus enää noudata syöoksennasyölisää-taktiikkaa
    Kissat eivät nirsoile ja jätä ruokaa lautaselle kuten purkkiruuan kanssa
    Liha ei olekaan niin kallista kuin luulin (500g maksaa Mustissa & Mirrissä vajaat 3e)

Ehkä eniten yllätyksenä tuli kissanruuan hinta. Kuvittelin jotenkin aina että raaka liha olisi aivan hillittömän kallista ostaa, enkä siksi vaivautunut pihinä laiskurina ottamaan asiasta tarpeeksi selvää. Edes vähän laadukkaampi kuivamuonakaan (kuten esimerkiksi vaikkapa Applaws) ei loppujen lopuksi iske lompakkoon atomipommin lailla, sillä pussi kestää suhteellisen pitkään kiitos vähemmälläkin määrällä täyttävien nappuloiden. Jo ruokapussin avattua tietää että kyseessä on oikeasti ruokaa, tuoksu on nimittäin todella lihaisa ja herauttaa veden kielelle näin kaksijalkaisellekin. Jos olisin kissa niin en minäkään enää näitä sapuskoja syötyäni palaisi latzin pöperöihin!

5 kommenttia:

 1. Olen aivan sydämenä siun kissaan! Hienostunut, majesteettinen ja varmasti oman arvonsa tunteva ihanuus! <3 :D Miun mieltä aina lämmittää kun eläinten omistajat havahtuvat parantamaan lemmikkinsä ruokavaliota entisestään, mahtava juttu! Ihanaa kesää teille <3

  VastaaPoista
 2. Mahtispontaanista kesää myös sinne ♥! Kyllä lemmikin ruokavaliomuutos tuntuu piristävän ennen kaikkea myös omistajaa kun näkee silmäteränsä olon kohentuvan silmissä : D

  VastaaPoista
 3. Inspiroiva postaus, kiva kun kirjoitit! Olen itsekin miettinyt raakaruokintaa, mutten ole vielä koettanut. Täytyypä alkaa silloin tällöin ostamaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Aloittelijan vinkkinä antaisin että jos kissa ei ole ennen juurikaan syönyt raakaa lihaa niin sitä voi sekoittaa purkkiruuan sekaan tai antaa suoraan broilerinsydäntä (se on useimman kissan mielestä superherkkua) Haluaisin kyllä joskus siirtyä kokonaan raakaruokintaan, mutten vielä uskalla kun en osaa laskea kaikkia tarvittavia ravintoaineita : D Kuivamuona saa toimia tukena lihan rinnalla antamassa tarvittavat lisät!

   Poista
 4. Jee, tosi ajankohtainen postaus mulle, kun olen suuntaamassa Suomeen kissaeläimen kanssa ja raakaruokinta on alkanut kiinnostaa! Miau!

  VastaaPoista