perjantai 19. toukokuuta 2017

Hetkittäin


Tuhat tuntia tuntia päivystyksessä tatuoi takamukseni kuvan odotushuoneen kovalle penkille. Jokainen ottamani asento tuntui epämukavalta, televisiossa rätisi mustavalkoinen suomifilmi ja pari penkkiriviä oikealla pyörätuolissa istuva rouva uhosi voivansa olla vaikka kaksi viikkoa syömättä jos vain tahtoisi, toisin kuin nykyajan nössönuoriso. Hihitin äänettä kaulaliinani uumenissa. Uupuneen oloinen Petri nousi penkistä ja sanoi menevänsä tupakalle viideksi minuutiksi. Nyökkäsin. Tummansininen t-paita ehti tuskin kadota nurkan taakse kun crocseihin pukeutunut mieshoitaja tupsahti aulaan valkoinen takki hulmuten kuin velhon kaapu. Se kutsui Petriä sukunimeltä ja minä loikkasin ylös virkaintoisen vahtikoiran lailla. Punastuin, änkytin potilaan painuneen tupakalle ja pahoittelin tilannetta. Hoitaja poistui ja melkein siinä samassa Petri tuli takaisin odotushuoneeseen. Kerroin meidän vuoron jo menneen ja katselin kuinka ilme miehen kasvoilla muuttui kysyvästä kauhistuneeksi ja lopulta huvittuneeksi. ''Seitsemän tuntia päivystyksessä ja just nyt teki mieli tupakkaa, perkele!'' Aloin nauraa hillittömästi, Petri hekottaa ja takarivin kätensä murtanut mies tirskua.

Eripariset villasukat vispasivat villisti ilmaa kun nappasin ensimmäisen bulbasaurini kotisohvalta käsin. Heiluttelin toiveikkaana kännykkääni, mutta uusia pokemoneja ei ilmestynyt. ''Täytyykö mun oikeasti mennä ulos?'' kysyin sohvatyynyn päällä pötköttävältä Pyllyltä ja kissa oli kuin ei olisi kuullutkaan. Se vain heilautti laiskasti korvaansa, mokoma. Muutamaa tuntia myöhemmin päivällispöydästä löytyi pidgey. Haarukka putosi kolisten pöydälle kun heitin kieli poskella ainakin kolme palloa ennen kuin kaappasin linnun kokoelmiini. Petri tuijotti minua tätäköelämäniontätänykyä -ilmeellään kun selostin pokemonin seisoneen hänen lautasellaan ranskalaisten seassa.

Sydän kiihtyi nollasta saatanaan ja putosi vatsanpohjaan. Istuin luokassa ja pengoin laukkuani beetasalpaajien toivossa, vaikka tiesin vallan hyvin purkin irvistelevän yöpöytäni ylimmässä laatikossa. Aurinko paistoi epämukavasti silmiin, eivätkä kaihtimet totelleet hermostunutta nyintääni. Vaihtelin hikoillen asentoa ja yritin keskittyä taululle heijastettuun lehtitaittoon sydämen järjestäessä omaa rumpupainotteista paraatiaan. Seuraavaksi olisi minun vuoroni ja vaikka tiesin ettei mitään hätää ollut, ruumiini olisi tahtonut juosta dramaattisesti paikalta ja jättää esiintymisen niille hulluille jotka selviytyisivät siitä hengissä. Tein muutaman hengitysharjoituksen, suoristin ryhtini ja yritin tyhjentää päätäni. Työni lävähti varoittamatta taululle. Menehdyin välittömästi ja muistolleni järjestettiin kauniit hautajaiset. Opettaja esitti muutaman yksinkertaisen kysymyksen, antoi parannusehdotuksia ja kehui taittoani kauniiksi, hallituksi ja omaperäiseksi. Aplodit. En kuollutkaan. Poistuin huojentuneena ja kuuntelin kotimatkalla Mother Motheria ihmetellen omaa hermostuneisuuttani. ''Give my best to the mess I’ve had my fill of it, and give my worst to the curse I’ve had my fill of it, and give my blessing to depression I’ve had enough of it. Had e- had e- Had enough of it'',  Ryan Guldemond lauloi ja minua väsytti niin vietävästi.

Ensimmäinen kunnollinen kesäpäivä tupsahti kuin tyhjästä lumisateiden ja talvitakkien keskelle. Vakoilin epäuskoisena parvekkeelta kuinka hiekkatiellä käveli naureskelevia ihmisiä hihattomissa paidoissa. Toivoin omistavani pienet kiikarit lupaavalle vakoojan uralleni, mutta vielä enemmän tahdoin jäätelöä, joten sukelsin verkkosukkahousuihin ja mustaan minimekkoon. Petri ei irronnut tietokoneelta. Loikin neljä kerrosta portaita alas pitkillä mahtavilla sammakkoaskelilla ja pysähdyin pohjakerrokseen laittamaan Ghiblin elokuvamusiikkia soimaan. Ulkona oli utopistisen lämmintä, ilma oli kuin linnunmaitoa ja kevyt tuulenvire piti huolen sekä naapurin pyykeistä että siitä ettei porottava aurinko tuntunut liian kuumalta. Kävelin puistomaisia polkuja pitkin kauppaan ihmetellen miten pelottavan täydellistä kaikki oli. Lapset leikkivät mäntyjen keskellä, linnut lauloivat ja kaupan piha kylpi lämmössä ja tyytyväisissä ihmisissä. Tuntui melkein pahalta viipyillä kaupan viileydessä, joten syöksyin hyllyjen läpi kahmien sekalaisen joukkion herkkuja ahnaille käsivarsilleni. ''Kaikki vaikuttaa paremmalta kun kuvittelee kuuluvansa johonkin Ghiblin elokuvaan'', ajattelin hajamielisesti kotimatkalla ja panin mielissäni merkille etten ollut ainoa jota pokemonien jahtaaminen yhä kiinnosti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti