keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Töykeyden jalo taito


Rämisevässä raitiovaunussa oli mukava lämmitellä kylmästä punaisia sormia ja vain katsella ohitse vilistävää betoniviidakkoa graffiteineen. Perjantai oli melko rankasti ulkoilupainotteinen päivä luokallisen graafikkoja jalkautuessa tutkimaan raitiovaunu numero seiskan reittiä. Keväiset sääennustukset viettelivät minut pukemaan astetta kevyemmän takin ja kaduin valintaani koko hemmetin päivän hytistessäni nenä jäässä hyisessä tuulessa. Jos jotakin mukavaa täytyy päivästä mainita niin luokkamme on hurjan mukava joukkio, löysin maailman kauneimman vessan ja pääsin ahtamaan naamaani parhaimman purilaisen ikinä. Luulen että tieni eksyy vielä jonakin päivänä uudelleen Naughty Burgeriin, vaikka neljän euron kokistölkki oli aluksi hapantaa naamani nurin (odotin ahneena jättimäistä tuoppia, onneksi ruoka oli niin hyvää että moinen kiskurointi unohtui heti annoksen valmistuttua.)

Valuessani yksin odottelemaan lähijunaa Lahteen, törmäsin kammottavimpaan asiaan jonka ihminen voi kohdata: vieraaseen ihmiseen joka tahtoo jutella. Jos olet rauhaa rakastava kiltti ujopiimä kuten minä, voit luultavasti samaistua tuskaani kun kiukkuisen oloinen nuori nainen lähestyi minua nyyhkytarinalla kaikkien rahojen ryyppäämisestä ja siitä miten seurue tarvitsi 17 euroa päästäkseen ''vittuun täältä.'' Piipitin anteeksipyytävästi ettei minulla ollut kolikoita ja siirryin toiseen paikkaan näyttämään kiireiseltä. Edellisestä kohtaamisesta ei kestänyt kuin ehkä kolme minuuttia kun eteeni tupsahti minua noin puoli metriä pidempi, viimeisen päälle lurjukselta näyttävä huppumies pyytämään rahaa. Toistin jälleen kerran ettei minulla ollut kolikoita ja hetken minua suoraan silmiin tuijoteltuaan mies kysyi että enkö voisi avustaa häntä ja hänen seuruettaan sitten seteleillä jos kolikoita ei kerran ollut. Kysymys tuli niin vilpittömästi että ihan vitutti. En osaa sanoin kuvailla miten polttava ärsyynnys iski tajutessani että kyseinen henkilö ihan oikeasti kuvitteli, että ryyppyreissun rahoittaminen on jonkinlaista hyväntekeväisyyttä. Täräytin mieluummin pitäväni rahani itselläni ja siirryin jo toisen kerran muualle odottamaan junaa. Myöhemmin kuulin että hieman minun jälkeeni Lahteen suunnanneet luokkalaiset olivat myös saaneet juopohkoa epätoivottua seuraa ja olin kiitollinen siitä että sentään minun viereeni ei istunut ketään koko matkaksi höhöttämään ''tietääkös tytöt että seinän takana on patukkaa tarjolla'', juttujaan.

Minulla on yksi valtava heikkous, jonka ajoittain tahtoisin uskoa olevan myös osittain hyve. Olen ihan liian kiltti. Jos olisin seisonut juna-asemalla muutama vuosi sitten ja joutunut samanlaiseen tilanteeseen, olisin luultavasti kaivanut taskustani muutaman kolikon ja katunut sitä koko loppuillan. Minun on vaikea kulkea pysähtymättä feissarien ohitse, olla kuuntelematta kun yli-innokas myyjä valitsee minut kohteekseen tai olla hymyilemättä yleiskohteliaasti kaikille ja kaikkialla. Olen keskustellut alentuvan ystävällisesti örveltävien juoppojen kanssa bussipysäkillä, antanut kolikoita kerjäläisille ja antanut kassalle tulleen mummon sättiä minut päästä varpaisiin kommentoimatta itse mitään. Nykyään olen kyllä oppinut pitämään puoliani ja puolustamaan oikeuttani omaan lompakkooni, mutta pahus että on vaikeaa kävellä laput silmillä perään huitovan ja moikkailevan ihmisen ohitse. Kaupungilla on toisinaan jopa hieman ahdistavaa kävellä, sillä hymy ja katsekontakti tuntuvat olevan arkihulluille kutsu tulla juttelemaan. Onneksi kuulokkeet ja rivakka askel pelastavat, aina voi näytellä katselevansa kännykkäänsä niin kiireisesti ettei muka näe vierellä hölkkäävää uskontuputtajaa (minusta on viimeksi yritetty manata demoneita joulukuussa.) Taidan olla jo melko hyvällä tolalla, mutta terve töykeys on kyllä kieltämättä haastava laji.

6 kommenttia:

 1. Jos Helsinki on jotain opettanut niin sen, että ei kiinnosta kadulla muiden rahallinen hätä. Tottakai jos kyseessä olisi joku ala-ikäinen itku kurkussa yrittämässä päästä kotiin julkisilla välineillä niin sitten, mutta aikuiset ihmiset rahoittakoon itse menonsa. Yleensä tuollaiset kerjäläiset on ihan syystä p.a. Voin tietyissä tapauksissa ostaa kaupasta leipäpussin, matkalipun tjs. mutta rahaa en kyllä anna.
  Harmittaa vaan hieman miten kylmän helposti sitä nykyään sivuuttaakaan nykyään kaikki huutelijat kun joskus voi olla ihan oikeasti hätä kädessä.

  BTW, Naughty Burger ja sun hiukset ♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yyh, muistan kun itse joskus 14v ujona tyttönä liikuin ekoja kertoja yksin Helsingissä, kännykästä loppui akku, eksyin ja muun perheen kanssa sovittu aika tavata asemalla tikutti uhkaavasti lähemmäs. Sai aika monelle ohikulkijalle nyyhkyttää ennen kuin yksi suostui pitkin hampain lainaamaan kännykkää että sain soitettua äidille. Jäi kyllä traumat siitä miten ynseästi itkuista ihmistä kohdeltiin : D

   Poista
 2. Ihanat hiukset!

  Käytän nykyään muita ohikulkijoita ihmiskilpenä ohittaessani feissareita tai jotain Elisan myyntipistettä. Jos vain mahdollista, niin kuljen niin että minun ja esim. tuon myyntipisteen välissä on toinen ihminen, joka saa tuputukset osakseen :D

  Rahan pyytäjät on ärsyttäviä, kun niitä ei osaa ennakoida. Asemalla jonkin verran porukka tulee kyselemään mistä juna menee jne, niin ei voi vaan yksioikoisesti sulkea jokaista vastaantulijaa pois. Ja sitten on niitä rahan ruinaajia. Muutama selittää vuosienkin ajan samaa tarinaa siitä, että junalippuun on saatava rahaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, täytyypä soveltaa ihmiskilpikikkaa itsekin!

   Poista
 3. Mä olen myös tyyppi, joka on kalastettu ties mihin kuukausilahjoittajajoukkoon ja jolle on tosi vaikea sanoa pyytävälle ei. Mut on muksuna opetettu siihen, että MITÄÄN EI SAA PYYTÄÄ, ja sen takia mun on yhä vieläkin erittäin vaikea pyytää apua, ja ajattelen, että jos joku tulee jotain pyytämään, sillä on ihan oikeasti HÄTÄ.

  Kilttiys on aika perseestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lailla samat fiilikset, en itse pyytäisi kadulla apua kuin oikeasti hirveässä hädässä joten on vaikea olla huolestumatta toisten puolesta :x

   Poista